U Švedskoj je tokom noći zabeležena rekordno niska temperatura u januaru u poslednjih 25 godina. Prema izveštaju švedske novinske agencije TT, temperatura je pala na minus 43,6 stepeni Celzijusa u selu Kvikjok-Arenjarka u Laponiji. Ova temperatura je najniža zabeležena u Švedskoj u januaru od 1999. godine.

Pored toga, u selu Nikaluokta u Laponiji juče je takođe zabeležena veoma niska temperatura od minus 41,6 stepeni Celzijusa. Laponija se prostire kroz severne delove Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

Ove ekstremno niske temperature i loše vremenske uslove kao što su mežave, utiču na život u ovim selima i celoj Laponiji. Stanovnici moraju preduzeti posebne mere opreza kako bi se zaštitili od hladnoće. To uključuje nošenje tople odeće i obuće, kao i korišćenje grejnog sistema u svojim domovima.

Ova ekstremna hladnoća takođe može imati negativne posledice na životinje i prirodu u Laponiji. Mnoge vrste životinja moraju se prilagoditi ovim ekstremnim uslovima kako bi preživele.

Švedski meteorolozi nastavljaju praćenje vremenskih uslova u ovim oblastima i savetuju stanovnike da ostanu obavešteni o najnovijim prognozama i uputstvima zaštite od hladnoće.

Iako su ove niske temperature neobične i teške, stanovnici Laponije su navikli na ekstremne uslove i imaju iskustvo u suočavanju s njima. Ipak, važno je da svi preduzmu potrebne mere predostrožnosti kako bi se bezbedno nosili sa ovom hladnoćom i zaštitili svoje zdravlje.

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *