Šahovski festival u Vajk an Zeu pamtiće se po petom kolu, gde su favoriti neočekivano gubili protiv predstavnica lepšeg pola. U jednoj partiji, mladi Alireza Firuzdža igrao je crnim figurama protiv Đu Venđun, outsidera po rejtingu. Firuzdža je očigledno potcenio svetsku prvakinju i izbegavao remi u izjednačenoj poziciji. Iako je imao prednost u rejtingu, veću od 200 poena, nije uspeo pronaći ono što nije bilo na tabli. Njegov uspon ka vrhu je privremeno zaustavljen lekcijom koju je morao da plati.

Pobeda kineske igračice je samo delimično popravila njene ranije propuste, posebno onaj u prvom kolu, gde je izgubila. Ipak, sada je dobila važnu pobedu protiv jakog protivnika, što joj daje šansu za bolje rezultate u ostalim rundama.

Ovo nije bio jedini slučaj gde su favoriti padali pred protivnicama iz lepšeg pola. Turnir je iznenadio mnoge jer je pokazao da šah ne poznaje polne razlike i da žene igraju jednako dobro kao i muškarci. Ove partije su bile inspiracija za mnoge i pokazale su koliko je šah jednako pravedna igra za sve.

Osim toga, turnir je bio i prilika za mlade talente da se pokažu. Mladi Alireza Firuzdža je svojim nastupom privukao pažnju i pokazao svoj veliki potencijal. Iako je doživeo poraz, on će iz ove runde sigurno izvući važnu lekciju i nastaviti da se trudi i napreduje.

Sve u svemu, peto kolo na šahovskom festivalu u Vajk an Zeu bilo je izuzetno interesantno, sa neočekivanim rezultatima i iznenađenjima. Ova runda je pokazala da u šahu ne postoje predrasude i da je svako takmičenje potpuno otvoreno za sve igrače, bez obzira na pol, godine ili rejting. To je ono što ovaj sport čini posebnim i uzbudljivim za sve koji ga prate.

By admin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *